• Lorem ipsum

Het belang van het (voor)lezen van Islamitische kinderboeken met je kinderen.

29 Oct 2021
door Team Islamitische-Boekhandel

Verschillende onderzoeken tonen aan dat kinderen waarbij hun ouders voor hen voorlezen een voorsprong hebben in hun lees- en taalontwikkeling ten opzichte van kinderen waarbij dit niet gebeurt (Bus et al, 1994). Ook ontwikkelen deze kinderen een voorsprong in hun cognitieve, sociaal-emotionele, lichamelijke en creatieve ontwikkeling (Murray & Egan, 2014). Het lezen en het voorlezen heeft dus bij een grote bijdrage aan de ontwikkeling van de mens.

Het is daarom geen toeval dat het eerste vers dat geopenbaard werd aan de Profeet Muhammad (sas) “Iqra” was, wat “lees” betekent. Hiermee wordt de mens verantwoordelijk gesteld voor het opzoek gaan naar kennis. Een van de voornaamste bronnen om op zoek te gaan kennis of om kennis op te doen is het (voor)lezen van boeken.

De moslims hebben een rijke geschiedenis aan ontdekkingen gedaan in verschillende wetenschappen zoals geneeskunde, wiskunde, natuur- en scheikunde, astronomie enz. Het is daarom belangrijk dat we als ouders zijnde deze prachtige erfgoed aan kennis en onderwijs doorgeven aan onze kinderen. En één van de manieren om dit door te geven is voorlezen. Door voor te lezen leren we hen dat leren leuk is. Ook is het voorlezen van Islamitische boeken belangrijk zodat kinderen islamitische normen en waarden meekrijgen. Het is een hele mooie en goede manier om kinderen kennis te laten maken met het geloof. Om het leerproces van je kind te stimuleren zijn er ook praktische dingen die je kunt doen tijdens het voorlezen:

- Als je voorleest stop en vraag aan je kind over het plaatje in het boek en wat er gebeurt in het verhaal.
- Lees verschillende boeken voor aan je kind.
- Als je een boek leest met grote pagina's kan je met je vinger één voor één de woorden aanwijzen die je leest. Dit helpt je kind om te begrijpen dat het lezen van links naar rechts gebeurt.
- Als je kinderen wat kleiner zijn dan is het verstandig om de woorden op een duidelijke en langzame manier te articuleren (Al-Nasr, 2013).

Het is nooit te vroeg om te beginnen met het voorlezen voor je kinderen. De jongste kinderen (onder de 6 maanden) hebben baat bij boeken die eenvoudige maar krachtige of heldere afbeeldingen hebben met veel contrast. Het is belangrijk dat je dan praat met je baby terwijl je naar de boeken kijkt, maar woorden zijn niet nodig op de pagina's.

Naarmate ze ouder worden (7 tot 12 maanden) kan je de boeken uitbreiden naar boeken met eenvoudige zinnen of een regel die betrekking heeft op de afbeelding van de pagina.

Baby's van 12 tot 18 maanden kunnen boeken met foto's van andere kinderen die alledaagse dingen doen interessant vinden. Hetzelfde geldt voor boeken met dieren, televisiepersonages of andere bekende scènes. Voor deze leeftijdsgroep kunt u boeken zoeken met meer gedetailleerde afbeeldingen en een eenvoudig verhaal of verloop van gebeurtenissen.

Als je baby begint te brabbelen en uiteindelijk gaat praten, probeer hem dan te betrekken bij wat hij op de pagina ziet. Wijs bijvoorbeeld naar een foto en vraag "Wat is dat?" of verklaar "Dat is een banaan!" om uw kind met het boek bezig te houden. Houd het positief en probeer de woorden van uw kind te herhalen (“Ja, dat lijkt op een kat, maar het is eigenlijk een eekhoorn!”)  (Healthline, 2020).

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »